RSS Feed
Assalamualaikum w.b.t untuk kawan-kawan dan pembaca yang sudi menjenguk laman web wani yang baru sahaja diupgrade. Walaupun waniey jarang update website ni, hope kawan-kawan masih lagi support hasil karya waniey yang tidak seberapa.

Thanks semua! Sangat appreciate pada kawan2 yang sudi support Waniey tak kira spoken reader or silent reader.
Wani hargai sangat2!

SELAMAT MEMBACA! SEMOGA TERHIBUR! (^^)v~

Selasa, 8 Julai 2008

Cinta Pertama 8

BAB 8

Besoknya tamat sekolah Hafifah menunggu Hezriq di pintu pagar sekolah.. Hafifah berasa amat gembira hari ini kerana ini adalah date pertama dia bersama Hezriq setelah mereka declare sebagai couple semalam.
Hezriq melambaikan tangan ke arah Hafifah. Gadis itu tersenyum lantas membalas lambaian tangan itu.
HEZRIQ : Sory, lama tunggu?
HAFIFAH : Baru 10 minit.
HEZRIQ : Adalah briefing kt kelas tadi. Diorang nak buat jamuan.
HAFIFAH : Jamuan untuk apa?
HEZRIQ : Jamuan untuk Am.
HAFIFAH : Oic.
Mereka berjalan beriringan. Dan di saat itu Hafifah terkejut apabila Hezriq menggenggam tangannya erat. Dia melihat ke arah genggaman tangan itu. Dia tersenyum.
HEZRIQ : Kita nak ke mana?
HAFIFAH : Fifa tak kisah!
HEZRIQ : Kita pergi SOGO nak tak?
HAFIFAH : Ok, aje.
Mereka segera ke stesen bas untuk ke Bandar.

Mereka duduk makan di restoran Secret Recipe ynag berhampiran. Kedua-duanya memesan chicken chop dan chocolate shake. Sepanjang menunggu makanan tiba masing-masing hanya mendiamkan diri.
Hafifah memandang Hezriq. Lelaki itu membisukan diri sejak tadi. Dia mengacau air chocolate yang baru sahaja sampai. Masing-masing berat mulut untuk memulakan perbualan. Hafifah merasakan first date dia kali ini agak membosankan.
Sepuluh minit kemudian chicken chop sampai. Sebaik sahaja pelayan meninggalkan mereka, masing-masing memulakan suapan. Hafifah mengeluh……….
HEZRIQ : Makan la, Fifa.
Hafifah mengangguk lemah.
HAFIFAH : Sedap chicken chop ni. First time Fifa makan.
HEZRIQ : Hmmm…
Lelaki di hadapannya serius menghayati makanan. Hafifah tak tau apa lagi yang nak dibualkan. Fikirannya seolah-olah buntu. Apabila Hezriq memandangnya, Hafifah menjadi gelabah dan cuba mengawal laku. Dia harus bersopan. Ini date dia.
Setengah jam berlalu namun tiada langsung perbualan menarik yang menceriakan suasana temujanji mereka. Hanya hambar dan membosankan. Setelah Hezriq membayarkan makanan, mereka meneruskan perjalanan pulang.
Di dalam bas Hezriq masih lagi mendiamkan diri. Memandang keluar tingkap macam mengenangkan sesuatu. Hafifah tidak tahu apa yang menyemakkan pemikiran lelaki itu. Ingin ditanya takut lelaki itu memberi reaksi negative pula. Semasa makan tadi pun sepuluh patah Hafifah tanya sepatah yang Hezriq menjawab. Seolah-olah malas nak berbual. Hafifah kecewa kerana first datenya tidak mendatangkan kegembiraan kepada dia. Adakah kerana dia teringatkan Sofia?

***********************

Esoknya, Hafifah mengelamun di dalam kelas. Suasana kelas hangar-bingar dengan gelak ketawa pelajar. Mary yang sedari tadi melihat kemurungan Hafifah segera bertanya.
MARY : Kenapa dengan you ni, Fifa? Got problem?
HAFIFAH : Err… nothing.
MARY : So, how was your date?
Hafifah tersengih. Menyembunyikan rasa kecewanya.
HAFIFAH : Ok, je.
MARY : Mesti banyak tempat korang pergi semalam, kan?
HAFIFAH : Takdelah. Kami jalan2 pergi Sogo je. Then pergi makan. Lepas Asar
kami balik.
MARY : Do you want to share anything special with me?
Hafifah menggeleng…
MARY : Kenapa, ni? You tak nampak gembira je?
HAFIFAH : I tak tahu samada betul tak jalan yang I pilih.
MARY : What do you mean?
Tiba-tiba….
SHIKIN : Fifa… dengar cite ko dah couple dengan Eriq, ye?
Mary mengerutkan dahi. Hafifah diam…
SARAH : Gile la ko! Couple dengan mamat popular kat sekolah ni. Dah la atlit
sekolah, pandai pulak tu. Untungnya kau!!!
SHIKIN : Semalam korang gi dating, ye?
SARAH : Bukan calang-calang perempuan dapat couple dengan Eriq tau. Ko
suka dia sebab dia handsome, ke?
Masing-masing termangu dengan pertanyaan yang bertubi-tubi. Shikin dan Sarah, dua orang gadis yang digelar mulut tempayan sibuk mengambil tahu hal Hafifah dan Hezriq. Mary tidak berapa gemar dengan sikap mereka berdua yang suka jaga tepi kain orang.
MARY : Korang ni boleh tak jangan kacau Fifa!!!!?
SHIKIN : Eleh! Yang ko nak marah kenapa, Mary? Kami bukan tanya kau!
MARY : Tapi aku tak suka korang tanya soalan yang menyentuh peribadi.
SARAH : So what? Ko ni mak dia ke nak haling kitoraag!!?
MARY : Kau…
Mary naik darah. Kurang ajar betul mereka berdua tu.
HAFIFAH : Dah la tu. Jangan la nak bergaduh kat sini.
SHIKIN : Cakap la Fifa. Betul, ke?
Hafifah mengangguk..
SHIKIN : Macam mana ko bleh pikat dia?
Hafifah semakin rimas..
MARY : Eh, korang pergilah!!! Jangan la kacau dia!!
SARAH : Alaa… kitorang nak tau, je!
Hafifah bangun lantas berlari ke tandas. Dia tak tahan dengan pujuk rayu dari kedua-dua sahabat itu. Sofia yang duduk agak jauh dari Hafifah segera bangun dan mengikuti Hafifah ke tandas. Ada hutang yang perlu dijelaskan.

*************************

Hafifah menadah tangan untuk menapung air. Kemudian dia membasuh mukanya dengan air tersebut. Dia memandang ke cermin. Wajah yang tidak ceria, pucat dan lemah.
HAFIFAH : (monolog) Kenapa, ni?
Sekali lagi dia membasuh mukanya..
Sofia masuk ke dalam tandas dan berdiri di belakang Hafifah..
SOFIA : Hai, Fifa?
Hafifah menoleh. Dia terkejut memandang Sofia.
SOFIA : Kenapa dengan ko?
Hafifah tersenyum..
HAFIFAH : Takde pape.
SOFIA : Kecewa dengan date semalam?
Hafifah memandang Sofia. Macam tau-tau je.
SOFIA : Aku tahu ko kecewa, kan?
HAFIFAH : Apa yang ko nak sebenarnya Piya?
SOFIA : Aku tak nak apa-apa. Cuma aku nak Eriq balik.
Hafifah terkejut.
HAFIFAH : Tak mungkin.
SOFIA : Tak mungkin? Kenapa?
HAFIFAH : Kami dah couple.
Sofia tersenyum sinis.
SOFIA : Ko hanya couple dengan dia tapi tak semestinya ko dapat tawan hati
dia.
Hafifah masih lagi diam..
SOFIA : Aku percaya, Eriq masih cintakan aku.
HAFIFAH : Apa buktinya?
SOFIA : Buktinya semalam.
HAFIFAH : Ko ikut kami?
Sofia mengangkat bahu.
SOFIA : Oklah! Aku nak balik ke kelas. Bye.
Hafifah hanya memandang Sofia yang bergerak menuju ke pintu. Tiba-tiba gadis itu berhenti melangkah…
SOFIA : Oh hampir aku terlupa. Kalau ko nak uji samada Eriq betul2 suka
kan ko ataupun tidak, ko tanya dia samada dia tahu tak nama sebenar
ko dan tarikh lahir kau! Kalau dia tahu maknanya dia cuba lupakan aku
tapi… kalau dia tak tahu, dia hanya menggunakan ko sahaja. Tata.
HAFIFAH : Nama sebenar aku? Tarikh lahir?
Hafifah mengeluh..

0 orang beri kritikan::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...