RSS Feed
Assalamualaikum w.b.t untuk kawan-kawan dan pembaca yang sudi menjenguk laman web wani yang baru sahaja diupgrade. Walaupun waniey jarang update website ni, hope kawan-kawan masih lagi support hasil karya waniey yang tidak seberapa.

Thanks semua! Sangat appreciate pada kawan2 yang sudi support Waniey tak kira spoken reader or silent reader.
Wani hargai sangat2!

SELAMAT MEMBACA! SEMOGA TERHIBUR! (^^)v~

Selasa, 8 Julai 2008

Cinta Pertama 7

BAB 7

Habis sekolah mereka segera ke Hospital Tanjung Puteri…
Hafifah membawa bungkusan biskut untuk Idham. Sampai sahaja di hospital mereka segera ke wad pesakit biasa.
HAFIFAH : Mujurlah kaki ko tak serius.
Idham tersenyum..
IDHAM : Sikit je ni.
HAFIFAH : Sakit ke?
MARY : Hello kawan, dah patah… mesti la sakit!
Idham dan Mary ketawa. Fifa hanya tersengih.
HAFIFAH : Err… Eriq tak datang jumpa ko, ke?
IDHAM : Semalam dia datang. Maybe petang nanti kot.
Hafifah mengangguk..
MARY : Err… kami ada bawa something untuk ko.
Mary mengeluarkan buah2an yang dibeli di supermarket berhampiran. Hafifah juga mengeluarkan bungkusan biskut coklat untuk Idham..
IDHAM : Biskut lagi, ke?
HAFIFAH : Kenapa? Ko tak nak, ke?
IDHAM : Eh, mestilah! Aku suka makan biskut ko!
MARY : Rasanya tentu perut ko dah kembung makan biskut minah ni, kan?
Idham ketawa..
IDHAM : Bukan aje kembung… dah naik buncit perut aku ni, amoi! Hehehehe..
Mary ketawa. Hafifah mencebik lantas segera menyimpan semula bungkusan itu ke dalam beg sekolahnya.
HAFIFAH : Kalau tak nak takpe!
IDHAM : Eh, aku gurau je.
Tanpa disengaja tangan Idham menyentuh tangan Hafifah ketika dia cuba menghalang gerak laku Hafifah. Spontan dia menarik kembali tangannya.
IDHAM : Err… sori!
Masing-masing termalu sendiri. Mary tersengih.
MARY : Hai, tak lama lagi muncul plak cinta biskut. Hehehehe…
Hafifah malu. Idham hanya tersengih.
HAFIFAH : Err… ko jangan layan sangat minah ni. Dia sewel sikit!
MARY : Amboi… sedapnya mulut berkata-kata. Saper yang sewel? Ko ke
aku!!??
IDHAM : Dah…dah…dah! Jangan nak gaduh. Thanks sebab korang bawa buah
tangan untuk aku. Lepas ni selalu2 la bawa ye? Kenyang sikit aku dok
sini.
Mereka ketawa…
MARY : Eh, korang borak2 dulu. Aku nak pergi tandas la.
Mereka berdua mengangguk. Hafifah segera menarik kerusi dan duduk di sisi Idham yang masih menyandarkan diri di kepala katil. Kaki kirinya terpaksa di simen dan bergantungan.
HAFIFAH : Sampai bila ko kena duduk kat hospital ni?
IDHAM : Maybe seminggu dua. Depends la kalau kaki aku ni sembuh.
HAFIFAH : Mesti ko sedih, kan?
IDHAM : Kenapa nak sedih plak?
HAFIFAH : Yelah, kaki ko ni tak boleh sembuh cepat. Tak boleh la ko nak main
futsal lagi buat masa ni.
Idham tersenyum…
IDHAM : Nak buat macam mana, dah bukan rezeki aku. Tapi aku tetap yakin
pasukan kita akan menang. Sebabnya ada Eriq.
Hafifah mengangguk senyum.
IDHAM : Boleh aku tanya ko satu perkara, tak?
HAFIFAH : Apa dia?
IDHAM : Kenapa ko suka kat Eriq?
Hafifah diam…
HAFIFAH : Entah? Maybe sebab dia hensem kot? Hehehe…
IDHAM : Serious?
HAFIFAH : Entah la, Am. Aku pun tak tahu kenapa aku boleh suka kat dia. Sebab
chemistry kot?
IDHAM : Ko tak rasa yang perbuatan ko tu sia-sia?
HAFIFAH : Err…
HEZRIQ : Assalamualaikum?
Mereka berdua memandang Hezriq yang tersenyum sambil menjinjing makanan di tangannya.
HAFIFAH/IDHAM : Waalaikumussalam.
HEZRIQ : Eh, Fifa pun ada kat sini?
Hafifah angguk senyum. Hezriq segera meletakkan makanan tersebut di atas meja.
HEZRIQ : Aku bawakan cekodok untuk ko. Aku tahu ko suka makan cekodok.
IDHAM : Thanks Eriq.
Hezriq berdiri di sebelah Hafifah.
HEZRIQ : Ko sihat ke, Am? Kaki ko sakit lagi?
IDHAM : Dah kurang sikit.
HEZRIQ : Baguslah. Aku tak yakin pasukan kita akan menang kalau ko takde.
IDHAM : Don’t worry la. Aku yakin pasukan kita pasti menang.
HEZRIQ : Insya’allah.
IDHAM : Err… ko datang sorang je, ke?
HEZRIQ : A’ah. Kenapa?
IDHAM : Piya tak datang?
HEZRIQ : Dah lama aku tak jumpa dengan dia.
IDHAM : Sampai bila korang nak bermusuhan?
HAFIFAH : Err… Fifa pergi ambil pinggan dulu, ye?
Mereka berdua mengangguk. Hafifah segera ke sudut bilik untuk mengambil pinggan yang tersedia. Dia lantas memasukkan kuih muih dan makanan yang mereka bawa ke dalam pinggan tersebut.
HEZRIQ : Entah la.
IDHAM : Ko masih cintakan dia?
HEZRIQ : First love aku. Mana boleh lupa.
Tiba-tiba cawan yang dipegang Hafifah jatuh ke lantai. Hezriq segera bangun.
HEZRIQ/IDHAM : Ko ok?
Hafifah menggelabah…
HAFIFAH : Err… sori. Terlepas. Takpe Fifa pergi ambil kain lap, ye?
HEZRIQ : Takpe, Fifa. Biar Eriq yang pergi ambilkan.
Hafifah hanya mengangguk. Dia sedih. Idham hanya memandang reaksi Hafifah yang agak mengelabah. Hafifah tak berani memandang pandangan Idham. Idham tahu Hafifah kecewa dengan kenyataan Hezriq sebentar tadi.

***********************

Masa pulang, Mary tidak menyertai mereka kerana ada temujanji dengan teman lelakinya. Mereka berjalan mendekati stesen bas. Masing-masing hanya mendiamkan diri.
HAFIFAH : Sorry sebab tadi.
HEZRIQ : It’s ok. Nasib baik cawan plastic.
HAFIFAH : Tu la pasal. Err… by the way… congratulations again.
HEZRIQ : Why?
HAFIFAH : Sebab berjaya masuk pusingan separuh akhir.
Hezriq ketawa…
HEZRIQ : Itu semua hasil usaha satu pasukan. Dan doa awak juga.
Hafifah terkejut…
HAFIFAH : Doa saya?
HEZRIQ : Saya yakin. Tentu awak tak tenang sepanjang uruskan kedai mak awak
semalam, kan?
Hafifah mengangguk…
HAFIFAH : Tapi kesian dekat Idham. Dia tak berpeluang…
HEZRIQ : Mungkin ini bukan rezeki dia.
HAFIFAH : Tu la. Simpati sangat.
Mereka kembali diam…
HEZRIQ : Err… saya ada sesuatu nak tanya awak.
HAFIFAH : Apa dia?
HEZRIQ : Err…bila awak nak kasi biskut kat saya?
Hafifah terkejut. Kemudian dia ketawa… saat2 macam ni boleh pulak Hezriq membuat lawak.
HAFIFAH : Sejak bila awak teringin nak makan biskut saya? Selama ni jual mahal.
Hezriq ketawa..
HEZRIQ : Maybe sebab saya tak teringin nak makan. Tapi Idham banyak kali puji biskut awak. That’s why saya nak rasa. Jeles tengok dia makan hari tu.
HAFIAFH : Kenapa tak minta kat dia?
HEZRIQ : Malu… Hehehe..
HAFIFAH : Ok. Nanti Fifa bawakan untuk Eriq.
HEZRIQ : Thanks. Tapi… saya nak awak yang buat tau.
Hafifah mengangguk. Hatinya berbunga. Matanya bercahaya. Ada sinar harapan menerjah.

**************************

Malam itu Hezriq sibuk berbual dengan Hafifah di handphone. Dia semakin seronok berkawan dengan gadis itu. Hafifah seorang gadis yang jujur dan periang.
HEZRIQ : Ok, kita jumpa esok, ye?
HAFIFAH : Ok.
HEZRIQ : Bye. Selamat malam.
HAFIFAH : Bye selamat malam.
Hezriq baring di atas katil… dia tersenyum sendirian..
Tiba-tiba handphonenya berbunyi kembali…
Hezriq melihat di skrin.
HEZRIQ : Piya?
Hezriq menekan punat hijau di keypad..
HEZRIQ : Hello?
SOFIA : Hello, Eriq? Piya ni.
HEZRIQ : Hai, Piya. Lama tak dengar cite?
SOFIA : Eriq apa khabar?
HEZRIQ : Sihat je. Piya?
SOFIA : Alhamdulillah, sihat. Err… macam mana dengan perlawanan?
HEZRIQ : So far so good.
SOFIA : Piya dengar pasukan kita berjaya ke pusingan separuh akhir.
HEZRIQ : Yup.
SOFIA : Piya telefon ni nak ucapkan tahniah.
HEZRIQ : Thank you!
SOFIA : Err… Eriq masih marahkan Piya?
HEZRIQ : Marah for what?
SOFIA : Piya minta maaf pasal….
HEZRIQ : Piya, benda dah lepas. Eriq dah lupakan semuanya.
SOFIA : Piya tak bermaksud nak…
HEZRIQ : Nak curang?
Sofia terdiam..
HEZRIQ : Piya, its over. Eriq faham. Kita dah takde apa-apa. So Eriq takde hak
untuk halang Piya dari mencintai orang lain.
SOFIA : But I’m still love you!
Hezriq terdiam..
SOFIA : Piya minta maaf di atas apa yang Piya dah buat. But I cannot to forget
you. Dah macam2 cara Piya cuba untuk lupakan Eriq tapi tak boleh…
HEZRIQ : So, apa yang Piya nak buat?
SOFIA : Kita sambung relationship kita balik?
Hezriq mengeluh…
SOFIA : Piya tahu Eriq masih marahkan Piya. Eriq masih tak boleh terima apa
yang dah Piya lakukan. But, I know you also still love me. Am I right?
HEZRIQ : Benda dah lepas, Piya.
SOFIA : Setiap manusia tak boleh lari dari kesilapan. Piya minta maaf. Dan Piya
nak kita couple balik? Piya rindukan Eriq. Piya rindukan saat2 kita
bersama.
HEZRIQ : Macam mana dengan lelaki tempoh hari?
SOFIA : We’re just friend. Tak lebih dari tu.
HEZRIQ : Kawan? Berpegangan tangan tu kawan namanya?
Sofia mengeluh..
SOFIA : Baiklah! Piya mengaku Piya pernah couple dengan dia. Piya mengaku
yang Piya couple dengan dia sebelum kita clash!
Hezriq tersenyum sinis.
SOFIA : Tapi, Piya tetap sayangkan Eriq. More than I love him.
HEZRIQ : Piya dah hancurkan hati Eriq.
SOFIA : Dan sekarang Piya nak jernihkan keadaan.
HEZRIQ : Dah terlambat, Piya.
SOFIA : Kenapa?
HEZRIQ : I already loved someone.
SOFIA : Fifa?
Hezriq diam..
SOFIA : I don’t believe.
HEZRIQ : Dia banyak beri semangat pada Eriq selama ni.
SOFIA : Tak! Eriq tipu, kan?
HEZRIQ : Eriq dah couple dengan dia! Dan sekarang dia gadis yang Eriq cintai.
SOFIA : Tidak! Piya tak caya!
HEZRIQ : Piya…! Manusia boleh berubah! Dulu Eriq cintakan Piya, tapi
sekarang tidak lagi!
SOFIA : Piya tetap tak percaya!
HEZRIQ : Terpulang. Sudah la. Dah malam ni. Esok nak sekolah. Pergilah tido!
Good nite!
Klik. Hanphone diletak. Sofia menangis. Dia menggelengkan kepala.
SOFIA : Im so sorry, Eriq!
Hezriq menaip sesuatu di dalam mesej.
‘Kita couple, Fifa? Eriq nak Fifa jadi awek Eriq, bleh?’
Lantas mesej dihantar ke handphone Hafifah. Hezriq mengeluh. Betul ke apa yang aku buat ni?

0 orang beri kritikan::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...