RSS Feed
Assalamualaikum w.b.t untuk kawan-kawan dan pembaca yang sudi menjenguk laman web wani yang baru sahaja diupgrade. Walaupun waniey jarang update website ni, hope kawan-kawan masih lagi support hasil karya waniey yang tidak seberapa.

Thanks semua! Sangat appreciate pada kawan2 yang sudi support Waniey tak kira spoken reader or silent reader.
Wani hargai sangat2!

SELAMAT MEMBACA! SEMOGA TERHIBUR! (^^)v~

Selasa, 8 Julai 2008

Cinta Pertama 6

BAB 6

Sofia melihat jam di tangan. Dia mengeluh. Masih dia teringat detik perkenalan dia dengan Zaki di pusat karaoke tempoh hari. Kerana bengang dengan sikap Hezriq yang lebih mementingkan futsal berbanding dirinya menyebabkan Sofia keluar bersama kawan-kawan yang lain ke pusat karaoke untuk melepaskan tension. Zaki bertugas sebagai pengurus pusat karaoke itu. Dan dari situ mereka berkenalan.
Sofia melihat Zaki bersuka ria bernyanyi bersama rakan-rakannya. Sofia mendengus lantas segera mendekati Zaki.
SOFIA : (berbisik) I nak balik!
ZAKI : Sabarlah, sayang! Banyak masa lagi.
SOFIA : Mother I marah nanti.
Zaki masih terus bersuka ria. Sofia bengang lantas bangun meninggalkan bilik tersebut.
Semua kawan2 Zaki terpinga-pinga melihat kelakuan Sofia.
JAK : Kenapa dengan awek ko, tu?
REMY : Datang bulan, kot?
Semua kawan2nya ketawa.
ZAKI : Takpe. Korang nyanyi dulu. Aku nak pergi jumpa dia.
Zaki segera keluar dari bilik lantas mengejar Sofia.

***************************

Di luar pusat karaoke..
Zaki menarik tangan Sofia..
ZAKI : Sofia, kenapa ni?
SOFIA : Lepaslah! Piya nak balik!
ZAKI : Malam masih muda.
SOFIA : Piya nak balik! Besok Piya sekolah.
ZAKI : Kejap, je. Habis satu lagu kita balik ye, sayang?
SOFIA : Tak mau!! Piya nak balik sekarang!!
Zaki masih lagi memegang tangan Sofia.
ZAKI : Nanti I hantar U. Tunggu la kejap.
SOFIA : Zaki… I nak balik. Please… send me home!
Zaki mengeluh.
ZAKI : Ok. You tunggu kat kereta. I jumpa member I kejap. Then kita balik,
ok?
Sofia mengangguk lantas melangkah ke kereta Zaki.

****************************

Dalam perjalanan…
Zaki memandang Sofia yang masih lagi membisukan diri.
Lantas tangannya segera menggenggam tangan gadis itu.
ZAKI : Whats wrong with you today?
Sofia masih lagi membisukan diri memandang ke luar tingkap.
ZAKI : My friend is laughing you. They thought that U are in cuti2 malaysia
Zaki ketawa. Sofia mendengus.
ZAKI : Come on sayang, what’s the problem?.
SOFIA : I takde mood nak bergurau dengan U.
ZAKI : Why?
SOFIA : Zaki, could we just be a friend?
Zaki diam.
SOFIA : I rasa I tak boleh nak cope dengan social life U.
I am still a student.
ZAKI : Why? Is that wrong?
SOFIA : Kalau cikgu I jumpa I merayau2 waktu malam, teruk I nanti.
ZAKI : Your parents don’t mind! So why U nak takut?
Sofia mengeluh.
SOFIA : I want to break up.
ZAKI : That’s it?
SOFIA : What?
ZAKI : U want to break up? That’s it?
SOFIA : Ya.
ZAKI : Sayang, we have just declared. Almost 2 weeks. Kenapa tiba-tiba U
minta break?
SOFIA : Sebab kita tak serasi.
Zaki mengeluh.
ZAKI : I want to ask you something.
SOFIA : What?
ZAKI : Do you love me?
Sofia diam.
ZAKI : Or did you have met someone already?
Sofia masih lagi mendiamkan diri…
ZAKI : Please say something. Jangan diam aje!
SOFIA : I cintakan orang lain.
Zaki tersenyum sinis…
ZAKI : Lelaki tempoh hari?
Sofia memandang Zaki.
ZAKI : I dah agak. Impossible lelaki tu sanggup datang ke rumah kalau you
takde pape hubungan dengan dia.
SOFIA : Zaki, I’m so sorry. He’s my ex-boy. Kami baru je clash.
ZAKI : But you still love him, right?
Sofia mengangguk lemah.
ZAKI : Ok. If that is what you want. I accept it.
SOFIA : Sorry, Zaki.
Zaki senyum…
ZAKI : It’s ok. But if you need me, just call. I will always be with you.
Sofia tersenyum mengangguk..

**************************

Selesai pulang dari sekolah, Hafifah sibuk membantu ibunya menguruskan kedai kek dan biskut. Di dalam hatinya timbul rasa ingin tahu apa yang berlaku. Tiba-tiba kedengaran bunyi telefon bimbitnya.
HAFIFAH : Mary?
MARY : Hai, sayang. I got news for you.
HAFIFAH : (excited) So how?
MARY : Both. Bad and good news. Which one you want me to tell you first?
HAFIFAH : The good one!
MARY : Ok. The good one is… we have won!!!!
HAFIFAH : Is it?
MARY : Yes, it is!
HAFIFAH : Thank god!! Aku dah agak kita mesti menang.
MARY : Mestilah! Pasukan sekolah kitakan kuat. 2-1. Kita menang penalty.
HAFIFAH : Oh, ye ke? Alhamdulillah.
MARY : So… the other one…
Hafifah mula gelisah. Apakah berita buruk tu?
MARY : Err…
HAFIFAH : Kenapa, Mary? What’s wrong?
MARY : Idham injured!
Hafifah terdiam.
MARY : Masa dia cuba nak menjaringkan gol, pihak lawan tak sengaja
tertendang kaki dia. Aku dengar cerita kaki dia patah. So diorang
terpaksa tukar striker.
HAFIFAH : Ya Allah! Is he ok?
MARY : I’m not sure. Tapi dia sekarang ada dekat hospital. But I think that is
not serious actually. Cuma….
HAFIFAH : Cuma apa?
MARY : Maybe dia tak boleh bermain dalam 2 atau 3 bulan ni.
HAFIFAH : So pity. Esok kita pergi lawat dia?
MARY : Ok. By the way… see you tomorrow.
HAFIFAH : Ok. Thanks for calling me. See you tomorrow.
Mereka menamatkan perbualan. Hafifah mengeluh. Kesian Idham.
HAFIFAH : (monolog) Aku mesti buatkan biskut untuk dia esok.

0 orang beri kritikan::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...