RSS Feed
Assalamualaikum w.b.t untuk kawan-kawan dan pembaca yang sudi menjenguk laman web wani yang baru sahaja diupgrade. Walaupun waniey jarang update website ni, hope kawan-kawan masih lagi support hasil karya waniey yang tidak seberapa.

Thanks semua! Sangat appreciate pada kawan2 yang sudi support Waniey tak kira spoken reader or silent reader.
Wani hargai sangat2!

SELAMAT MEMBACA! SEMOGA TERHIBUR! (^^)v~

Selasa, 8 Julai 2008

Cinta Pertama 5

BAB 5

Hezriq berjalan menghampiri rumah Sofia. Sudah lama mereka tidak bertemu. Dia rindukan wajah itu. Sampai sahaja di rumah Sofia, Hezriq melihat seorang lelaki sedang berdiri tegak di hadapan pintu rumah. Dan dalam masa yang sama Sofia keluar dari rumah itu.
SOFIA : Ok, jom!
Sofia memegang tangan lelaki itu. Hezriq terkejut. Setapak Sofia melangkah, dia terkejut melihat Hezriq di hadapannya.
SOFIA : Eriq?
Genggaman tangan dilepaskan.
ZAKI : Kenapa ni, Piya?
SOFIA : Err… err…
Zaki kehairanan
ZAKI : Siapa, ni?
SOFIA : Err… Zaki, kenalkan ini Hezriq. Kawan satu sekolah dengan I. Eriq,
ini Zaki.
ZAKI : Hai, Zaki!
Zaki menghulurkan tangan untuk bersalam. Hezriq membalas huluran tangan.
HEZRIQ : Hezriq.
ZAKI : U kawan satu sekolah, ye? Piya tak pernah cite pada I.
SOFIA : Err…Zaki, can we go now?
ZAKI : Erm… sure. Nice to meet u Hezriq. We have to go. See you again.
SOFIA : (bisik) Malam nanti Piya call.
Sofia meninggalkan Hezriq yang menahan luka di dalam hati. Tak sangka rupa-rupanya Sofia bermain kayu tiga dengannya.

DUSH!!!!! Hezriq menumbuk ke dinding. Tangannya berdarah. Tapi itu tidak penting baginya. Hatinya luka saat ini. Adakah kerana kesibukkan dia selama ini mebuatkan Sofia berpaling tadah?
Tiba-tiba… TUK!TUK!TUK!
HEZRIQ : Siapa!?
MAMA : Eriq, call from Sofia.
HEZRIQ : Cakap kat dia Eriq bz!!
MAMA : Tapi dia kata ada hal penting…
HEZRIQ : Eriq tak nak sape2 ganggu Eriq malam ni!! Mama cakap kat dia Eriq
tak nak dengar apa-apa!!
Mama Hezriq menggelengkan kepala.
MAMA : (monolog) Apehal la budak berdua ni!
Mama meninggalkan bilik Hezriq dan kembali ke ruang tamu.
MAMA : Piya. Eriq tak sihat. You all jumpa esok di sekolah ajelah, ye?
Kedengaran Sofia mengeluh di sebalik corong telefon.
SOFIA : Takpela, auntie. Piya jumpa Eriq esok. Thanks!
MAMA : Ok, babai…

Hezriq mendiamkan diri di meja studynya. Dia melihat bingkai gambar di sebelah sisi meja lantas dia mengambil. Gambar dia bersama Sofia sewaktu mereka berdua berkelah di Air Terjun Lata Kinjang, Perak. Sungguh seronok pada waktu itu. Hezriq menggenggam bingkai gambar tersebut lantas melemparnya ke lantai. Kelihatan percikan kaca bersepah di lantai. Mamanya yang terkejut segera mengetuk pintu tapi tidak dihiraukan oleh Hezriq. Dia kecewa. Kecewa yang teramat sangat.

************************

Sorakan dari penonton semakin kuat. Hezriq masih lagi memakai kasutnya dengan sambil lewa. Hari ini dia langsung tidak ada semangat untuk meneruskan perlawanan. Idham yang dari tadi melihat reaksi Hezriq mula mendekatinya.
IDHAM : Are you ok, Eriq?
Hezriq mengangguk lemah.
IDHAM : Muka ko nampak pucat. Kalau ko tak sihat aku bagitau coach.
HEZRIQ : Tak payah!
Hezriq masih lagi mengikat tali kasutnya. Idham terkejut melihat luka di tangan Hezriq.
IDHAM : Kenapa dengan tangan ko?
Hezriq masih meneruskan ikatan kasutnya tanpa berkata-kata.
IDHAM : Berdarah ni! Kenapa ko tak pergi cuci?
HEZRIQ : Aku tak apa-apa! Ko jangan nak ambil tahu hal aku lah!
Hezriq bangun. Idham terkejut.
IDHAM : Kenapa dengan ko ni, Eriq? Tiba-tiba je nak marah! Aku cakap baik2!
HEZRIQ : Thanks! Aku tak perlukan caring ko tu. Dah la! Perlawanan nak
bermula!!
Hezriq meninggalkan Idham yang tengah bengang. Idham mendengus lantas mengekori jejak Hezriq ke padang.

Perlawanan suku akhir akan bermula sekejap lagi. Semua pemain bersiap sedia dan ada juga yang sempat membuat warming up. Kali ini pasukan sekolah bakal berlawan dengan SMK Taman Bidara. Hezriq melihat tangannya. Rasa sakit masih lagi menerjah.
HEZRIQ : Aku mesti buat yang terbaik!
Idham hanya melihat Hezriq yang termenung sendirian. Dia semakin risau dengan kecederaan yang dilalui oleh Hezriq tetapi dia tidak mempunyai hak untuk berbuat sedemikian.

Pada masa itu juga Fifa dan Mary mengambil tempat yang berdekatan dengan padang. Fifa mencari kelibat Hezriq tapi dia tidak berjumpa. Kemudian dia melihat Idham keluar dari arah pintu masuk menuju ke padang. Dia seraya menjerit.
HAFIFAH : Am!! Good Luck!
Idham yang terdengar panggilan Fifa spontan memandang ke arah gadis itu. Dia kemudian tersenyum lantas mendekatkan jarak ibu jari dan jari telunjuknya sebagai tanda dia bersedia.
Hafifah tersenyum. Mary di sebelah tersenyum sinis.
MARY : Hai, berpaling tadah nampak?
Hafifah terkejut.
HAFIFAH : Mana ada.
MARY : Eleh! Mana ada konon. Tadi aku nampak ko bagi semangat kat Am.
Pastu senyum sorang-sorang.
HAFIFAH : Salah ke sebagai seorang kawan?
MARY : Tak salah. Tapi jangan sampai korang berdua jatuh cinta sudah la!
HAFIFAH : Merepek la ko ni!
MARY : Hehehe… Eh, dari tadi aku tak nampak batang hidung Hezriq. Mana
dia, ye?
HAFIFAH : Tu la. Aku pun tak nampak dia dari tadi.
(bisik di dalam hati) Dia ok, ke?
Mereka berdua mencari kelibat Hezriq dan seminit kemudian Hezriq keluar memasuki padang. Hafifah terkejut melihat tangan Hezriq yang berbalut.
HAFIFAH : Kenapa dengan tangan dia?
MARY : Entah?
Hafifah kembali risau dengan keadaan Hezriq.
HAFIFAH : Harap dia ok.
Perlawanan kembali bermula…sorakan di sekitar padang semakin kuat. Setiap pemain segera ke tempat masing2. Idham dengan satu tekad manakala Hezriq kembali bersemangat. Sebaik wisel berbunyi, perlawanan bermula. Hafifah dan Mary menjerit memberi semangat namun di hati Hafifah terselit rasa risaunya dengan keadaan Hezriq.

***********************

Hafifah segera berlari ke bilik persalinan pemain sebaik sahaja perlawanan tamat. Walaupun rasa gembira di atas kejayaan pasukan sekolah mereka menewaskan pasukan SMK Taman Bidara sebanyak 2-0 namun keadaan Hezriq amat merisaukan Hafifah.
HAFIFAH : Hezriq???
Mereka yang berada di dalam bilik persalinan terkejut dengan kehadiran Hafifah.
IDHAM : Fifa?
Hafifah tidak mempedulikan reaksi yang lain. Targetnya adalah mengetahui keadaan Hezriq.
IDHAM : Apa ko buat kat sini? Ko tak boleh masuk tempat ni!
HAFIFAH : Aku minta maaf. Tapi aku cuma nak tahu keadaan Eriq.
IDHAM : Kenapa dengan dia?
HAFIFAH : Tadi aku tengok tangan dia berbalut. Dia ok, ke?
HEZRIQ : Apesal ni?
Semua memandang ke arah Hezriq. Hezriq hairan lantas dia terkejut melihat Hafifah berada di bilik persalinan mereka.
HEZRIQ : Apa ko buat kat sini, Fifa?
Fifa segera mendekati Hezriq. Idham hanya melihat reaksi gadis itu.
HAFIFAH : Fifa nampak tangan Eriq berbalut. Kenapa? Eriq cedera, ke?
Hezriq tersenyum. Dia terharu dengan keprihatinan Hafifah.
HEZRIQ : Aku ok. Ko jangan risau la! Cedera sikit je.
Semua pemain yang berada di situ bersiul dan mengacau mereka. Hezriq dan Hafifah malu dengan sikap mereka. Idham hanya tersenyum menggeleng.

Mereka berjalan meninggalkan sekolah… Masing2 hanya diam membisu.
HEZRIQ : Err… thanks, Fifa.
HAFIFAH : Thanks? Kenapa?
HEZRIQ : Sebab ambil berat tentang Eriq.
Hafifah tersenyum…
HAFIFAH : Its ok. Kitakan kawan?
Hezriq mengangguk.
HEZRIQ : Maafkan aku sebab berlaku kasar pada ko selama ni.
HAFIFAH : Takpe. Aku faham perasaan ko.
HEZRIQ : Aku sepatutnya tak boleh buat macam tu pada ko.
HAFIFAH : Kita lupakan aje la. Benda dah lepas.
Hezriq mengangguk senyum.
HAFIFAH : Hmm… anyway… Congratulation!
HEZRIQ : Thanks.
HAFIFAH : Esok menentukan samada korang masuk ke pusingan separuh akhir,
kan?
HEZRIQ : A’ah!
HAFIFAH : Good Luck!
HEZRIQ : Thanks.
HAFIFAH : Fifa maybe tak boleh tengok perlawanan esok.
HEZRIQ : Kenapa?
HAFIFAH : Fifa kena tolong ibu kat kedai. Tadi pun Fifa minta off satu hari.
HEZRIQ : Semata-mata kerana perlawanan, ni?
Hafifah mengangguk.
HEZRIQ : Thanks a lot, Fifa. Ko dah banyak bagi semangat kat aku.
HAFIFAH : Kitakan kawan. Tak salahkan?
Hezriq tunduk membisu. Ya, kita kawan. Tapi aku kecewa dengan Sofia. Dia tak pernah sekalipun menonton perlawanan ini.

0 orang beri kritikan::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...