RSS Feed
Assalamualaikum w.b.t untuk kawan-kawan dan pembaca yang sudi menjenguk laman web wani yang baru sahaja diupgrade. Walaupun waniey jarang update website ni, hope kawan-kawan masih lagi support hasil karya waniey yang tidak seberapa.

Thanks semua! Sangat appreciate pada kawan2 yang sudi support Waniey tak kira spoken reader or silent reader.
Wani hargai sangat2!

SELAMAT MEMBACA! SEMOGA TERHIBUR! (^^)v~

Rabu, 9 Julai 2008

Cinta Pertama 20

BAB 20

Ketika Idham sedang khusyuk menonton televisyen, ibunya datang sambil menatang dulang berisi air dan kuih-muih.
IDHAM: Wahh... sedapnya bau.
MAK IDHAM: Ala kamu ni saja je, Am. Mentang-mentang mak buat cekodok pisang je.
IDHAM: Ala, mak. Cekodok-cekodok pun janji masuk perut. And yang penting sedaaapp..
Ibunya ketawa dengan kerenah anak tunggalnya itu.
MAK IDHAM: Mak dah lama tak jumpa Hafifah. Dia tak mahu jumpa mak, ke?
Idham berhenti mengunyah. Dia memandang ibunya.
IDHAM: Dia sibuk, mak.
MAK IDHAM: Kamu tu tak nak ke pikat si Fifa, tu? Mak tengok dia tu baik budaknya.
IDHAM: Bukan tak nak pikat, mak... Dia tu dah jadi hak orang.
Ibu Idham terkejut mendengar penjelasan Idham.
MAK IDHAM: Dia dah kahwin, ke? Ish! Korang baru je habis SPM. Mana boleh kahwin dalam usia muda macam ni.
Idham mengeluh. Lurus betul ibunya itu.
IDHAM: Bukan dah kahwin la, mak. Dia tu dah ada pakwe.
MAK IDHAM: Siapa?
Ibunya menjadi bertambah excited untuk mendengar.
IDHAM: Dia dah jadi awek Eriq.
Kali ini ibunya betul-betul terkejut.
MAK IDHAM: Bukan Eriq dengan Piya?
IDHAM: Dah lama break, mak.
Idham masih lagi mengunyah cekodok. Kalau ikutkan hati, dia malas nak bercerita tentang Hezriq, Fifa dan Piya. Untung Hezriq kerana digilai dua gadis especially Fifa.
Hafifah... dia yakin dia pernah berjumpa dengan gadis itu. Tapi dia masih tidak dapat tangkap di mana mereka pernah berjumpa.
MAK IDHAM: So, kamu tak nak ke mengorat si Piya? Budak tu pun lawa orangnya...
Eh mak ni.. ke situ pulak.. ngomel Idham..
IDHAM: Idham tak pernah ada perasaan pada Piya tu, mak.
MAK IDHAM: Habis anak mak ni suka pada siapa?
Hafifah! Nama itu yang terlintas dalam fikirannya. Tapi gadis itu bukan milik dia.
IDHAM: Entah lah, mak. Belum berjumpa yang sesuai kot.
Idham melihat jam di dinding. Sudah pukul 6.30 petang.
IDHAM: Eh, mak... Asar dah nak habis ni. Am pergi solat dulu, ye.
MAK IDHAM: Hmm.. suka sangat melewat-lewatkan solat. Am.. Am..
Idham segera berlari ke atas untuk menunaikan kewajipannya sebagai umat Islam. Makan-makn juga, solat jangan tinggal.

*************
Malam itu, Hafifah menelefon Mary.
MARY: What? Pergi berkelah? Where?
HAFIFAH: Kita pergi Ulu Yam, je. Boleh mandi air sungai.
MARY: Sounds great. But kita nak pergi dengan siapa? Berapa hari?
HAFIFAH: Kita balik hari je. I ingat nak ajak Eriq, Am and also your prince charming si Kelvin, tu. What do you think?
MARY: Ermm... boleh juga. Tapi takkan kita berdua je perempuan? Tak nak ajak sesiapa, ke? Kesian Am tu, alone dia nanti.
HAFIFAH: Hm.. betul juga. Tapi nak ajak siapa?
MARY: What do you think if we invite Piya to join us?
HAFIFAH: Whhaaatt???
Mary ketawa. Hafifah bengang dengan gurauan Mary itu. Orang lain dia boleh accept but not Piya.
MARY: Just joking!
HAFIFAH: How dare you, Mary. I tak mahu ajak my enemy.
MARY: Wow! Sejak bila you entitled si Piya tu as your enemy?
HAFIFAH: Since she was trying to break up my relationship!
MARY: Hahaha... It is your fate, Fifa. Dah tertulis. But now you bahagia, right?
HAFIFAH: Ya! But I am afraid that time could be happen again.
MARY: Just always remember that your God always besides you.
HAFIFAH: Ya, hope so!

0 orang beri kritikan::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...