RSS Feed
Assalamualaikum w.b.t untuk kawan-kawan dan pembaca yang sudi menjenguk laman web wani yang baru sahaja diupgrade. Walaupun waniey jarang update website ni, hope kawan-kawan masih lagi support hasil karya waniey yang tidak seberapa.

Thanks semua! Sangat appreciate pada kawan2 yang sudi support Waniey tak kira spoken reader or silent reader.
Wani hargai sangat2!

SELAMAT MEMBACA! SEMOGA TERHIBUR! (^^)v~

Rabu, 9 Julai 2008

Cinta Pertama 18

BAB 18

Setelah hampir sejam duduk termenung di dalam kedai ibunya, Hafifah meminta diri untuk pulang. Dia hanya berjalan kaki menuju ke rumah. Ini adalah kerana jarak rumahnya dengan kedai cuma 200 meter sahaja. Sedang Hafifah berjalan sambil mengelamun tiba-tiba namanya dipanggil seseorang… tanpa disedari seseorang menarik tangannya… kedengaran kuat bunyi hon dari kereta yang melalui mereka. Hafifah terkejut. Jantungnya berdegup kencang.
IDHAM : Ko dah gila, ke!? Ko nak bunuh diri?
HAFIFAH : Am?
IDHAM : Ko tak dengar ke kereta tu hon kat ko tadi!?
Hafifah menarik nafas lega…
HAFIFAH : Aku tak dengar. Dan aku tak nampak.
IDHAM : Ko mengelamun?
Hafifah diam…
IDHAM : Fifa… fifa… nasib baik aku sempat tarik ko tadi!
HAFIFAH : Thanks, Am. Kalo tak kerana ko… tentu aku…
IDHAM : Sudah lah! Mari kita pulang.
Tangan Idham yang dari tadi menarik lengan Hafifah tidak dilepaskan..
HAFIFAH : Err… tangan aku.
Idham secara spontan melepaskan pegangannya. Idham tersenyum malu.
IDHAM : Sorry…
Hafifah tersenyum. Kelakar melihat reaksi Idham. Mukanya merona merah menahan malu. Namun dapat dia rasakan jantungnya berdegup kencang ketika Idham menggenggam erat lengannya. Ah! Mungkin perasaan terkejutnya tadi.
HAFIFAH : Err… apa ko buat kat situ?
IDHAM : Kat mana?
HAFIFAH : Kat deretan kedai tu la…
IDHAM : Oh, aku pergi beli buku ni, ha!
Hafifah memandang buku yang ditunjukkan Idham. Dia juga menyedari bahawa kaki lelaki itu seperti telah pulih.
HAFIFAH : Kaki ko..
IDHAM : Kaki aku?
HAFIFAH : Kaki ko dah sembuh?
Idham tersenyum…
IDHAM : Dah 3 hari aku jalan tanpa tongkat, Fifa.
HAFIFAH : Jadi, kaki ko dah 100% sembuh?
IDHAM : Tak lah 100% tapi buat masa ni aku dah boleh la jalan sikit2 tanpa
guna tongkat.
Hafifah mengangguk tanda faham.
IDHAM : Ko tak balik dengan Eriq?
Hafifah diam..
IDHAM : Tadi kami balik sama.
HAFIFAH : Mana dia?
Hafifah pura-pura tidak tahu…
IDHAM : Aku nak singgah kat kedai buku kejap, so dia balik dulu.
HAFIFAH : Balik sorang?
IDHAM : Err… a’ah!
Hafifah mengerut dahi. Dia tahu Idham berbohong. Masakan dia tidak tahu bahawa Hezriq balik bersama dengan Sofia. Tapi dia hanya mengangguk sahaja. Malas nak bertanya lebih lanjut. Biarlah cerita pasal Hezriq dan Sofia mati di situ sahaja.
HAFIFAH : Boleh aku tanya sesuatu, tak?
IDHAM : Apa dia? Tanyalah.
HAFIFAH : Kau dengan Eriq sepupu, ke?
Idham mengangguk.
IDHAM : Kau tak tahu, ke?
Hafifah menggeleng.
IDHAM : Mana ko dapat tahu aku dan Eriq sepupu?
HAFIFAH : Mak ko dan mama…
IDHAM : Muka serupa?
Hafifah mengangguk… Idham tergelak…
IDHAM : Mesti kau salah tegur orang, kan? Mama Eriq tu aku panggil Mak
Lang. Eriq panggil mak aku Makcik. Mereka kembar seiras.
HAFIFAH : Kenapa korang tak bagitau aku?
IDHAM : Kau tak tanya? Lagipun aku ingat ko dah tahu.
Hafifah hanya tunduk membisu… Hezriq tak pernah cerita pada aku mengenai ibu dan bapanya. Adakah dia betul2 sukakan aku?
IDHAM : Bila ko nak datang rumah aku? Mak aku selalu tanya pasal ko!
Hafifah tersenyum…
HAFIFAH : Kalau aku rajin pergi rumah ko, lain plak mak ko fikir nanti.
IDHAM : Fikir macam mana?
HAFIFAH : Nanti dia kata kita couple plak. Hehehehe..
Idham mengangguk faham. Dia pun tersengih…
IDHAM : Kalau betul apa salahnya?
Hafifah memandang ke arah Idham…
HAFIFAH : Ko cakap apa tadi?
IDHAM : Err… takde pape… hehehe..
Hafifah hanya tersenyum… dia tahu kata-kata Idham sebentar tadi hanyalah gurauan semata. Tapi kenapa dia berasa degupan jantungnya berdegup kencang? Ah! Takde pape la!

*************************

Sejak dua menjak ini, hubungan Hafifah dan Hezriq semakin jauh. Walaupun Hafifah cuba untuk mendekati lelaki itu, Sofia sentiasa bersama. Ramai yang menyangkakan bahawa Sofia dan Hezriq sudah kembali menjalinkan hubungan.
MARY : You dan Eriq dah clash, ke?
Hafifah terkejut. Memang mereka jarang bertemu tetapi setahu dia hubungan mereka masih lagi terjalin. Cuma dia merajuk agak panjang dengan Hezriq.
HAFIFAH : Takdelah. Kenapa?
MARY : Jarang I nampak you keluar dengan dia.
HAFIFAH : We’re still in relationship. But recently, we have a problem.
MARY : Because of Piya?
HAFIFAH : Maybe…
Mary mengeluh…
MARY : Why you are so kind? She’s always trying to approach him but you just
standing here and let them be.
HAFIFAH : You can’t understand. What am I suppose to do? She’s always with
him.
MARY : Fifa… you’re his girlfriend. So you deserve to be with him actually
rather than her!!
HAFIFAH : He still loves her.
MARY : How do you know?
HAFIFAH : I guess…
Mary sekali lagi mengeluh. Dia sudah tak tahan melihat Hafifah yang sering kali menyerah kepada takdir.
MARY : So you give up already? Truly I tell you that… I really2 upset with
you! You are not Hafifah that I’d known before.
Mary meninggalkan Hafifah yang tercengang. Gadis itu betul2 marahkan Hafifah kerana keegoan dan kelakuannya yang tidak bersungguh-sungguh. Hafifah diam. I’m so sorry, Mary.

************************

Hafifah berjalan menuju ke perpustakaan. Peperiksaan percubaan SPM bakal menjelang tidak lama lagi. Hafifah perlu bekerja keras untuk mendapatkan keputusan yang cemerlang.
Hafifah sibuk menilik dan mencari buku rujukan di rak. Idham yang bertugas sebagai pengawas pusat sumber pada hari itu terkejut melihat Hafifah di situ.
IDHAM : Hai, Fifa?
Hafifah memandang Idham…
HAFIFAH : Errr… hai…
IDHAM : Nak study, ke?
Hafifah mengangguk.
HAFIFAH : Ko buat apa kat sini?
IDHAM : Aku? Aku bertugas hari ni.
HAFIFAH : Oooo…
IDHAM : Korang ada date hari ni, ye?
HAFIFAH : Date?
IDHAM : Eriq pun ada kat sini gak. Dia duduk kat meja hujung sana.
Idham menuding jari ke arah Hezriq yang sibuk mentelaah buku rujukan seorang diri.
HAFIFAH : He’s alone?
IDHAM : Ya! Kenapa? Bukan korang ada date hari ni?
HAFIFAH : Kebetulan.
IDHAM : Hmm… pergilah. Dia rindukan kau.
Hafifah diam… Rindukah dia padaku?
IDHAM : Sudahlah, Fifa! Buang yang keruh ambil yang jernih. Sampai bila ko
nak seksa batin Eriq?
HAFIFAH : Aku tak pernah seksa batin dia. Aku bagi dia peluang untuk kembali
kepada Piya.
Idham mengeluh….
IDHAM : Ko masih fikirkan yang Eriq masih lagi cintakan Piya?
Hafifah diam…
IDHAM : It’s over, Fifa! Sekarang Eriq sayangkan ko lebih daripada Piya. Kenapa ko tak menyelami hati dan perasaan dia?
Hafifah masih lagi diam membisu.
IDHAM : Ko tengok Eriq sekarang. Dia semakin kurus. He always talks about
you. Your kindness, your caring, your humble, your smile… semua tu
menarik perhatian dia. Jangan kerana silap dia, kau nak buang dia
jauh dari hidup kau?
HAFIFAH : Bgaimana dengan Piya?
IDHAM : They are just friends. Not more than that. Pergilah! Forgive him!
Idham menolak Hafifah menuju kea rah Hezriq…

0 orang beri kritikan::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...